Het beginnen met opruimen begint bijna altijd met het opentrekken van die ene volle lade (ja, deze bezitten we allemaal) en vervolgens zakt je motivatie meteen naar het onder level.

Een trend in de ‘opruim wereld’ is ‘andersom opruimen’. Dit betekend dat je de inhoud van deze la in een verhuisdoos stopt. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, want nu heb je in de plaats van een volle la een volle verhuisdoos. Maar als je nu een item uit de verhuisdoos nodig hebt, dan weet je dat je het (dagelijks) gebruikt. Vervolgens berg je dit item weer op in de lade. Na een tijdje zal je zien dat er nog wat spullen in de verhuisdoos zitten. Hier kan je dan kritisch naar kijken, want je hebt het de afgelopen tijd niet gebruikt. Je kan er nu voor kiezen om deze spullen weg te gooien, te doneren of tijdelijk op  te slaan.

Deze techniek werkt voor vrijwel alle ruimtes in je woning, hier nog wat tips om goed te starten:

  • Begin met 1 vak in je kast of met 1 lade. Je wilt niet dat al je spullen in een verhuisdoos in je woonkamer staan. Begin daarom klein. Ben je klaar met de ene ruimte, begin dan aan de andere ruimte.
  • De kledingkast: Al je kleding in een verhuisdoos stoppen is niet heel handig. Hang daarom je hangers andersom op in je kast, als je wat draagt en je hebt het gewassen hang dan de hangers op de normale manier terug. Zo weet je welke kleding je wel draagt en welke kleding je niet draagt en dus kan doneren of weggooien.
  • De kledingkast: Berg de spullen die op planken liggen (zoals broeken & T-shirts) binnenstebuiten op. Heb je het gedragen en gewassen leg het dan weer op de normale manier terug. Zo kan je makkelijk zien wat je wel en wat je niet draagt.
  • Maak duidelijke afspraken met jezelf: De verhuisdoos die je net hebt gevuld met de inhoud van die volle la moet geen doorn in het oog worden in je woonkamer. Maak daarom duidelijke afspraken met jezelf. Hoe lang blijft de doos staan voordat je de overige inhoud weggooit, doneert of opslaat. voor de keuken, woonkamer en slaapkamer kan je bijvoorbeeld een maand aanhouden, voor je kledingkast is 3 maanden tot een half jaar een goed begin.

Veel van deze regels gelden voor spullen die je dagelijks gebruikt, wees dus kritisch op de spullen die je misschien in de toekomst nodig hebt. Bijvoorbeeld je winterkleding heb je niet nodig in de zomer, maar deze wil je niet weg doen. Maar ook de spullen waar je nog niet zeker van weet of je ze echt weg wilt doen kan je laten opslaan, heb je er naar een tijdje nog niet naar omgekeken dan weet je dat je het uiteindelijk kan doneren of weggooien. Deze spullen kan je gemakkelijk laten opslaan bij MOBOX. Bekijk hier onze krattenservice.